Island del 1

Jag sitter på en madrass på golvet i ett rum utan isolering och tapeter. Sju centimeter ifrån mig börjar nästa madrass som en isländsk tjej sover på. Förutom den lilla springan mellan oss finns det ingen mer yta. Mina fötter delar sovplats med all min packning och mat, och jag var tvungen att dra ur elementet för att sätta i strömsladden till datorn. Bäst att skriva snabbt alltså! Utanför dörren har vi världens stökigaste och smalaste korridor som håller ihop vår lilla skrubb med tre andra. Dessutom finns ett badrum med hål i fönstret och ett kök utan ugn, spis och förvarning. Men det finns faktiskt en micro som till och med kan fås igång om man använder en tång. Det får nästan plats två stolar i köket, och då är vi åtta som bor här på max 30 m2. Det är ingen idé att ens tänka på att försöka laga mat här. Det blir micrat vatten (när inte tången är försvunnen) och halvuppblötta nudlar och mackor. Men ibland går vi en bit bort till gästhuset och trängs med turisterna och lagar något. Ikväll ska vi exemenvis göra fisksoppa. Är det något det finns på Island så är det fisk, gillas!


Det är verkligen helt omöjligt att föreställa sig vilken misär vi lever i, kanske tar jag en bild eller två, det visar sig. Utanför och runt oss ligger ett stort utspritt område med tält, byggnader, stugor och bilar. Det vandrar runt äventyrare och cyklister och yra turister fram och tillbaka överallt. Som en cirkus. Och runt om den finns bara ändlösa ytor av ingenting. Svarta berg, snöklädda toppar och ingen bebyggelse så långt ögat når. Jag är verkligen i ingenstans. På norra Island så långt bort från huvudstaden man kan komma. Det är den andra augusti och jag har mössa och jacka på mig inomhus.


Jobbet är galet. Ena stunden är man frukostvärdinna och andra städar man hundra badrum och toaletter. Sedan ska man plötsligt sköta receptionen och bokningar, sälja saker, ta hand om tvätt, svara på frågor osv, och sedan ska man fixa guidade turer. Vi har inte haft en enda introduktionstimme utan man hoppade bara rakt in i allt. Som om det inte vore en tillräcklig utmaning i sig självt så är de som kommer hit uteslutande islänningar med kass engelska, samt typ fransmän, tyskar och holländare. Jag har inte sprungit in i en enda svensk eller norsk. Så språket och förståelsen går ju sådär.


Lönen är cirka 70 kronor i timmen och vi måste vi skatta 35% på det. Vi har inget Internet i huset. Jag skriver detta i ett worddokument och ska förhoppningsvis kunna uppdatera det på bloggen någon dag framöver då jag bokat en stunds Internet och tagit mig till den bygganden. Den enda kontakten med omvärlden jag har är min mobiltelefon som har skaplig täckning då och då. Men i morgon ska jag få ett isländskt kontantkort och nummer eftersom de vill att man har ett sånt på jobbet, och eftersom jobbet är oregelbundna tider från 06 till 22 så ryker liksom hemkontakten.


Paradis, eller hur! Men okej.. såhär det: I förrgår slutade jag klockan 17.00 (19.00 hos er). Och det första jag gjorde var att hoppa i bikinin och packa bilen med handduk, kalla öl och skönt folk för att dra till ut i svarta kalla stenlandskapet. Mitt i ingenstans finns ett hål i marken, och om man klättrar 4-5 meter rakt ner spricker det upp en underjordisk 30 meter lång lagun med overkligt blått 40-gradigt vatten och sagolika stenar, gångar och grottor överallt. Sånt man bara ser på film eller läser om i sagoböcker. Och granne med oss finns hästarna och dessa helt fantastiska ridturer. Och vi har ett flygplan som man kan flyga över vulkarna med eller använda för att se hela Island från luften. Det går inte att sätta ord på hur vackert det är här eller känslan av att rida i turkost varmt vatten och bland grottor och vattenfall. Jag är liksom Indiana Jones, Ronja, Mio, Skorpan och Allra käraste syster på en och samma gång. Så om det är värt det? Ja, det är ju liksom det va :)
Kommentarer
Postat av: frida

härliga bilder!

Postat av: Anna

Oj vad sjukt det låter, men samtidigt så lockande på nått vis! Haha blev fan sugn att åka till Island nu!

2010-08-07 @ 16:26:33
URL: http://annalundh.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback